Konflikty na pracovisku

Väčšina z nás trávi na pracovisku prevažnú časť dňa. Nie každý  však má to šťastie, aby toto prostredie či kolektív bol konštruktívny a pozitívny. Ako všade, kde sa nachádzajú ľudia, aj tu dochádza prirodzene k malým i veľkým konfliktom. Keďže však ide o prostredie, kde sa dynamika vzťahov odvíja nielen na základe našej dobrej vôle ale aj od postavenia a záujmov druhých, je dôležité vedieť sa orientovať v rôznych typoch konfliktov na pracovisku. Môžeme si tak pomôcť lepšie porozumieť podstate veci a vybrať si tak ten najlepší nástroj k jej riešeniu. 

Organizačný konflikt je nezhoda medzi skupinami alebo zamestnancami, ktorá sa týka pracovných záležitostí. Najčastejšie sú to spory ohľadom distribúcie zdrojov, rozdelenia zodpovednosti až po smerovanie celej organizácie. Patria sem aj jednania ohľadom lepšieho ohodnotenia, hranice a definícia kompetencií jednotlivých pracovníkov.

Konflikt úloh spočíva v rozdielnych prístupov k detailom samotného výkonu práce alebo stanovených cieľov tímu. Vyskytuje sa na každom pracovisku, keďže mávame rozličné pohľady na možné riešenia a potrebné procesy na dosiahnutie cieľov tímu či organizácie. Tento typ konfliktu zvyčajne nie je neriešiteľný, ale samozrejme si vyžaduje otvorenú a asertívnu komunikáciu.

Konflikt vzťahov je osobný konflikt, ktorý vzniká a vyvíja sa v dôsledku nezhôd a rozdielov medzi jednotlivcami alebo skupinami. Tento typ je najnáročnejší na riešenie v pracovnom prostredí, pretože sa jedná konflikt medzi zamestnancami na osobnej a emocionálnej úrovni. Sťažnosti na kolegu sa v tomto prípade týkajú jeho osoby a charakteru. Preto treba zasiahnuť s riešením čo najskôr, kým sa konflikt dá udržať na vecnej rovine. Alebo treba prizvať mediátora, ktorý má potrebné nástroje k uvoľneniu napätia a smerovania dialógu k vzájomne prijateľnej dohode.  

Ako môže pomôcť mediátor?

Bez ohľadu na to o aký typ konfliktu ide, mediátor má k dispozícii množstvo nástrojov riešenia konfliktov a navigovania procesu jeho konštruktívneho riešenia.
Mediácia je neformálna mimosúdna forma riešenia sporov. Zúčastnia sa jej iba tí, ktorých sa konflikt týka a všetkých zúčastnených viaže mlčanlivosť. 

Na západe je zaužívanou praxou zamestnať vo väčších organizáciách aj interného mediátora. Ten je nestranný, jednotlivé prípady mediuje autonómne a diskrétne. Je tak nesmiernym prínosom pre všetkých - zamestnancov i vedenie.  

Pokiaľ sa nachádzate v situácii, ktorú sa Vám nedarí vlastnou silou vyriešiť, kontaktujte ma. Porozprávajme sa a vyriešme to! Dohodnite si termín na vstupnú konzultáciu!